Balchik-ul sau inima reginei Maria

11949753_10153622138654701_1847258489_n

Am ajuns pentru a doua oară în Balchik. Trebuie să recunosc că este unul din acele locuri a cărui amintire îți rămâne vie, chiar și dacă îl vezi numai o dată. Balchik-ul are un „je ne sais quoi” aparte, ce te face să visezi și te rupe de orice realitate mai putin plăcută în care erai prins.

Încă de cum cobori dealurile, pe un drum cu ceva gropi ce îți amintesc că nu ești departe de țară, vezi întinderea unei mări ce îți pare nefamiliară, având în vedere peisajul stâncos. Marea Neagră se dezvăluie cu o altă față decât cea cu care te-ai obsinuit în stațiunile din România și tocmai asta este surpriza. La doar câțiva kilometri de stațiunile noastre avem o Mare Neagră nouă, surprinzătoare, nu zic mai frumoasă, ci altfel.

De data aceasta am ajuns în Balchik special pentru a vizita castelul și grădinile reginei Maria, al cărei gust pentru frumos, artă și contemplare era binecunoscut. Am profitat că nu am fost eu șoferul și în drum spre mare am dat un wikipedia ca să aflu mai multe despre ea și pasiunea pentru acest loc. Ca un scurt rezumat, regina Maria a construit castelul în anul 1925, în perioada în care Balchikul aparținea de România, împreună cu alte localități până la Varna. Această porțiune avea deumirea de Cadrilater și a fost anexată României în timpul celui de-al doilea razboi balcanic, fiind restituită înapoi Bulgariei în anul 1940. Ca să tragem o concluzie rapidă, castelul a fost construit din bani românești, pe un teritoriu care acum aparține unei alte țări. Să nu ne revoltam, dar spunând-o pe aia dreaptă – Balchikul nu ar fi același fără contribuția reginei Maria.

Nu am să stau să prezint în detaliu componența domeniului de la Balchik, însă ceea ce e de reținut este că regina a construit câte o vilă pentru fiecare din cei 6 copii ai săi, iar vila principală, ce a luat numele de „Cuibul liniștit” a devenit locul său preferat, în care își petrecea cea mai mare parte din timp. Interiorul este amenajat simplu și cu bun gust, însă nu pot să nu mă mir, la fel cum am făcut-o și când am vizitat Peleșul, de dimensiunea paturilor, a ușilor și a camerelor în general. Încă mă întreb cât de mici erau oamenii atunci.
Revenind la Regina Maria și al sau Cuib liniștit, elementul care mi-a atras cel mai mult atenția a fost turnul castelului, ce nu putea fi vizitat, însă care mi-a confirmat spiritul de libertate și predispoziția visătoare a reginei.

Probabil pentru cei care judecă fiecare amănunt în detaliu, care stau și analizează urâțenia pereților nevopsiți perfect, florile din grădină pe care le-au văzut și în Cișmigiu, deci nu e mare chestie, ori prea multele trepte de urcat, Balchikul o să pară ceva șters, care „nu merită”.
Dar cred că frumusețea unui loc nu stă în detaliile perfecte sau doar în senzațional.
Esențială este starea pe care ți-o dă și unde te trimite, către ce fel de senzații și cred că Balchikul se poate rezuma la 3 cuvinte : contemplare, libertate și visare. Regina Maria a reușit să pună în evidență tocmai esența spațiului prin construirea domeniului.

Balchikul este în primul rând o poveste ce te poartă către inima reginei Maria. Chiar ea, înainte de a muri, a cerut ca inima să îi fie păstrată la Capela Stella Maris din Balchik. În anul 1940, când teritoriul a fost restituit Bulgariei, caseta cu inima reginei a fost înapoiat României, iar din 1971 și până în prezent aceasta se află la Muzeul Național de Istorie a României. Din considerente morale și etice inima reginei nu a fost expusă niciodată, însă pot să afirm că ea este extrem de vizibila în Balchik.

Deși din punct de vedere turistic, domeniul pare cumva dezorganizat, fără trasee clare, cu tendința de a te rătăci și a pierde din vedere niște obiective importante, dacă pleci încărcat cu răbdare și cu dorința de a descoperi un spațiu încărcat cu ceva istorie și ceva magie, este posibil ca Balchik-ul să devină un loc la care să te întorci cu drag oricând, chiar și numai în gând.

11897158_10153622153374701_2121031862_n

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: